top
logo

unia europejska flaga

e-urząd

Rodzicu załatwiaj sprawy urzędowe przez Internet!

Program edukacji zdrowotnej „Jedz na zdrowie” realizowany w ramach zadań Szkoły Promującej Zdrowie na rok szkolny 2009/2010
 
Zadania:
                            
1. Propagowanie wśród  rodziców zdrowego i racjonalnego odżywiania.
A. Pogadanka na temat racjonalnego odżywiania dzieci w wieku szkolnym.
B. Referat o szkodliwości jedzenia niezdrowych przekąsek i fast foodów.
C. Przygotowanie regionalnego-zdrowego poczęstunku z okazji Barbórki      
                                   
2. Wyposażanie uczniów  w wiedzę o znaczeniu zdrowego żywienia.        
A. Przeprowadzenie lekcji wychowawczych poświęconych zdrowemu i racjonalnemu odżywianiu w wieku szkolnym.
 B. Przygotowanie seminarium naukowego na temat „Rola prawidłowego odżywiania dla rozwoju i życia człowieka”.
C. Przeprowadzenie lekcji techniki o zdrowym odżywianiu i wykonanie posiłków ze zdrowych produktów.  18.11.2009 r. - Odżywiamy sie zdrowo. Klasa VIb i jej jesienne kanapki
             
3. Wprowadzenie do szkoły rządowych programów.         
A. Objęcie akcją „Szklanka mleka dla każdego” wszystkich uczniów szkoły.
B. Wprowadzenie akcji „Owoc dla każdego”
                                   
4. Współpraca ze szkolnymi podmiotami   
A. Monitorowanie stołówki szkolnej w celu efektywnego wyboru menu posiłków.
B. Przygotowanie i degustacja sałatek owocowych i surówek warzywnych przez uczniów.
C. Współpraca ze spółdzielnią uczniowską „Hermes” w celu eliminacji niezdrowych artykułów ze sklepiku i wprowadzanie zdrowych produktów do sprzedaży.
           
5. Propagowanie zasad   zdrowego odżywiania.     
A. Przeprowadzenie apeli propagujących tematykę zdrowego odżywiania.
15.03.2010 r. - Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Apel klasy pierwszej.
B. Wykonanie plakatów i hasła o zdrowej żywności. OPIS
C. Wykonanie plakatów i haseł „Co nam szkodzi? - niezdrowa żywność.” OPIS
D. Wykonanie prezentacji przedstawiającej piramidę żywieniową.
E. Przygotowanie makiety zdrowych produktów  z masy solnej OPIS
F. Przygotowanie degustacji kanapek FOTO
G. Przygotowanie przedstawienia „Warzywa” Jana Brzechwy.
19.04.2010 r. - Inscenizacja bajki Jana Brzechwy "Na straganie"
H. Zorganizowanie „ Marszu warzyw”.
I.   Przygotowanie surówek owocowych i warzywnych OPIS
           
6. Podsumowanie realizacji zadania „ Jedz na zdrowie”
▪ Przeprowadzenie konkursu wiedzy dla uczniów klas I-III.
▪ Zorganizowanie konkursu plastycznego o tematyce zdrowej żywności.
▪ Podsumowanie realizacji programu w roku szkolnym 2009/2010
 
Efektem działań prozdrowotnych ostatnich lat jest złożenie przez naszą szkołę wniosku o przyznanie Certyfikatu 2. stopnia Śląskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie - kolejnego etapu w naszej zdrowotnej edukacji

Misja szkoły: Wszechstronny rozwój wrażliwych i dbajacych o zdrowie uczniów, którzy sprostają wyzwaniom dnia jutrzejszego.

BIP

Portal Nasze Załęże

zaleze nasze logo

Spacer po szkole


bottom

Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.