e-urząd

Rodzicu załatwiaj sprawy urzędowe przez Internet!

Uczniowski Klub Sportowy „Sokół 22” działa od listopada 2004r.

Skupia w swoich szeregach uczniów, absolwentów i sympatyków szkoły. Od 2004 roku w zajęciach proponowanych przez klub brało udział około 900 młodych ludzi. Klub„Sokół 22” kultywuje i zmiłowanie do aktywności fizycznej, bowiem działa w miejscu funkcjonowania Towarzystwa Gimnastycznego „Sokół”.

Środowisko, w którym działa klub znajduje się w dzielnicy Załęże i to co proponuje klub spotyka się z dużą aprobatą rodziców. Chętnie przychodzą i dopingują swoje pociechy podczas rozgrywek szkolnych.
 Głównym celem klubu jest propagowanie sportu, aktywności fizycznej i zorganizowanego, zdrowego spędzania wolnego czasu dzieci i młodzieży Załęża, a także przeciwdziałanie patologiom społecznym poprzez sport. Do roku 2015 działały trzy sekcje sportowe: lekka atletyka, piłka nożna i piłka siatkowa. W 2015 roku przestała działać sekcja L.A.,  w roku 2016 zmuszeni byliśmy zamknąć sekcję piłki nożnej.

Dzisiaj funkcjonuje jedynie sekcja piłki siatkowej licząca 30 zawodników, która ma na swoim koncie największe osiągnięcia.

Uczniowie naszej szkoły w roku szkolnym 2015/2016 zdobyli:
1. Mistrzostwo Katowic w Minisiatkówce Chłopców,
2. Drużynowe Mistrzostwo Katowic w Siatkówce Plażowej,
3. I miejsce w rozgrywkach Rejonowych Młodzieżowych Igrzysk Sportowych
4. III miejsce w Półfinałach Wojewódzkich Młodzieżowych Igrzyskach Sportowych.

Sukcesy, jakie osiągają zawodnicy przyciągają i motywują młodsze dzieci do uprawiania sportu.

Obecnie z powodu zainteresowania, zajęcia odbywają się dwa razy w tygodniu:
w poniedziałki dla kl. IV i V, oraz w czwartki dla kl. VI

Chcąc zapewnić ciągłość szkolenia najlepszych zawodników, dziewczęta i chłopcy osiągający najlepsze wyniki, co roku kierowani są do klas sportowych w Gimnazjum Nr 13  w Katowicach. Często jest to dla nich jedyna szansa kontynuowania sportowych pasji i osiągnięcia życiowego sukcesu .

W roku 2016 podejmowaliśmy próby nawiązania współpracy z G.K.S.-em Katowice. Klub współpracuje z Radą Jednostki Pomocniczej nr 7 Załęże i w mijającym roku wspólnie organizował zawody szkolne w piłce siatkowej i piłce nożnej dla uczniów okolicznych szkół dzielnic Załęże, oś. Witosa i oś. 1000-lecia.

Członkowie klubu współorganizują od kilku lat imprezę sportową dla okolicznych przedszkoli „Olimpiadę Przedszkolaka”.W mijającym roku w tej imprezie brały udział wszystkie załęskie przedszkola, jak i zaproszone Przedszkole nr 90 z osiedla 1000-lecia. Pomaga przy organizacji imprez środowiskowych takich jak festyny. Działania te odbywają się na zasadzie pracy wolontariackiej.

Misja szkoły: Wszechstronny rozwój wrażliwych i dbajacych o zdrowie uczniów, którzy sprostają wyzwaniom dnia jutrzejszego.

BIP

Spacer po szkole

bottom

Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.